Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Cześć
Po latach nieobecności na modelerolnicze.tnb.pl pod nickiem "Adam125p" postanowiłem wrócić, a tu się okazało że forum już nie istnieje
Ale całe szczęście, że jest duchowy spadkobierca
Przechodząc do wątku - ostatnie 3 miesiące spędzam nad wertowaniem internetów, zbieraniu wymiarów, projektowaniu, wycinaniu, sklejaniu i malowaniu maszyny, jaką jest prasa SIPMA (lub jak kto woli AGROMET) Z224/1
Poniżej na szybko to, co przez ten czas wykonałem
Oś i koła, to elementy od których zacząłem. Obiecałem sobie, że ze względu na to, że nie przepadam za robieniem kół, to od nich zacznę... Prace mocno zaawansowane, a koła wciąż nie skończone
Kolejnym krokiem było wykonanie korpusu...
... ale stwierdziłem, że będzie o wiele ciekawiej, gdy pokażę "bebechy"
W ten sposób powstała przekładnia główna oraz przeciwwaga. Koło zamachowe powstało, bo powstać musiało - jest widoczne z zewnątrz
A skoro zmieniła się koncepcja, to i korpus musiał się zmienić.
Maszynę stylizuję na używaną (i to mocno)
Kolejnym krokiem było zbudowanie stołu podawczego (tak ten element jest opisany w katalogu) oraz nagarniacza wraz z prowadnicą.
Elementy przyłożone ze sobą prezentowały się tak:
Jak zapewne się domyślacie - w modelu będzie sporo dodatków. A jak presa, to nie mogło zabraknąć...
No, ale coś tę kostkę musiało zbić Prezentuję zatem tłok:
Dopiero po skończeniu elementu zorientowałem się, że w efekcie końcowym będzie prawie niewidoczny
No ale za to w złości zrobiłem element, który będzie widać
Na razie to tyle
Co jakiś czas będę wrzucał aktualizacje
Nie ma że "się nie da", no chyba że się nie da, to się wtedy nie da
Jest pięknie
Kawał dobrej roboty.
Przychodzę z aktualizacją stanu prac
Nawiązując do ostatniej fotki - dorobiłem odblask oraz zestaw na drugą stronę:
Poza tym rozpocząłem prace nad stołem aparatów wiążących:
W całości prezentuje się to tak:
W tym momencie uświadomiłem sobie, co jeszcze będzie widać w tak prezentowanym modelu... łańcuch...
No ale skoro udało się z aparatami wiążącymi, to i łańcuchowi chyba podołam
Zaczęło się od projektu:
A że już jestem na etapie, że zaraz będzie trzeba robić podbieracz, to zabrałem się za koła aby maszyny nie opierać na nim właśnie
A kółko przy modelu prezentuje się tak:
Na razie to tyle, ciąg dalszy wkrótce
Tą lampą to mnie zastrzeliłeś,wyszło tak jak w 1:1. Za mną też chodzi ta prasa tylko w 1:87 i aż tylu szczegółów nie zrobię .
Kurde kozak widzę że weathering i u nas zawitał obserwuje z niecierpliwością...
Traktory mają dusze te z papieru też,Modelerolnicze.tnb na zawsze w <3
Widziałem na kartonówkach, kosmos.
"Nieważne, czy się zgadza... Ważne, że skomplikowanie wygląda!"
Wróciłem z kolejną aktualizacją
Na wzór poprzedniego posta - tam gdzie skończyłem, tam też zaczynam
W tym przypadku łącznikiem będzie koło:
Ale jak to pamiętam z "mechaniki" w szkole - aby konstrukcja stała stabilnie potrzebuje 3 punktów podparcia (czy jakoś tak)
A co jest tym trzecim punktem w prasie? Oczywiście dyszel
W tym przypadku mocno inspirowałem się jednym konkretnym zdjęciem:
Ze względu na to, że jeszcze nie skleiłem ciągnika który ma zostać sprzęgnięty z prasą stopka jest ruchoma i możliwa do złożenia
A cała prasa stojąc prezentuje się tak:
Ale to jeszcze nie koniec opowiastki - kontynuując zasadę moich postów musi być jakiś łącznik
Rozpocząłem prace nad podbieraczem:
Przede mną wykonanie wszystkich 23 osłon, a sklejone mam 2...
Do tego zrobiłem ramę podbieracza, do której przytwierdzone zostaną osłony niestety jest to kolejny element, którego finalnie widać nie będzie...
Niedługo kolejne aktualizacje
Poszalałeś. prawie jak żywa.
Ja teraz czekam aż HMF wyda swoją to i u mnie zagości w mniejszej wersji.
Nowa aktualizacja w temacie Może wizualnie zbyt dużo nie doszło, ale za to pracochłonnie
Wszystkie 23 osłony zostały ukształtowane, sklejone oraz pomalowane
W międzyczasie dodałem też naklejki, które po wydrukowaniu potraktowałem papierem ściernym aby je postarzeć
Po złożeniu elementów podbieracza i ich "obtarciu" chromem prezentuje się to następująco
Na zdjęciu brakuje jeszcze bocznej prawej osłony, ale o powodzie jej braku poniżej
Można zauważyć, że nie zamontowałem też jednej z 23 frontowych osłon - jest to celowy zabieg mający na celu chociaż częściowe ukazanie tego, co jest (a w zasadzie co będzie) w środku No bo po co iść z modelem ku końcowi, skoro można sobie dodatkowo życie utrudnić...
A skoro już będzie widać wnętrze, to trzeba je także jakoś w miarę rzetelnie zrobić... 4 belki, na każdej 12 podwójnych palców podbieracza ukręconych z drucika 0,3 mm (poprawnie powinien być 0,2 mm, ale jednak musi jakąś sztywność to zachować), do tego wszelkie mocowania i ramy układu, a wszystko o to, aby może z 5-10% tego mechanizmu było widoczne...
No i dlatego właśnie boczna osłona nie jest jeszcze przyklejona - jest to ostatnia droga, przez którą można wprowadzić do środka te elementy
Dalsze relacje niedługo
Patrzę na te palce i przypomina mi się zwijanie podobnych palców do Rekorda.
Jest to ogrom pracy, ale efekt końcowy i satysfakcja się odwdzięczają
" Robię wszystko co tam idzie, no. "
Ooo Panie, jest jak żywa. A te napisy: miód.
Idziesz po całości.
Wszystkie druty ukręcone, sklejone, pomalowane i pobrudzone
Jakoś to wszystko się nawet udało wcisnąć do środka i zmontować
No i tak jak sądziłem - po założeniu bocznej osłony prawie nic z tego nie widać Z podbieracza pozostało zainstalować element nr 5 - grabie jednorzędowe, które wymagają jeszcze drobnego dopieszczenia, a następnie już tylko zamocować podbieracz na maszynie.
Ze względu na to, że przy podbieraczu było sporo czekania przy malowaniu i klejeniu aż poszczególne elementy przeschną, zacząłem dopieszczać przód Jako pierwszy element na warsztat trafił wał (a konkretnie póki co - pierwsza połowa wału) - oczywiście bez osłon
Korzystając z ładnej pogody zrobiłem zdjęcie z przymiarki w świetle dziennym
Została do sklejenia już głównie drobnica, ale jak to wiadomo - z wykończeniem schodzi najwięcej czasu
Niszczysz system tą prasą
Powiedzieć że jest pięknie to nic nie powiedzieć.
Wałek wygląda świetnie. Jakiś "przepis" na taki fajny krzyżak?
[...]
Wałek wygląda świetnie. Jakiś "przepis" na taki fajny krzyżak?
A podzielę się "przepisem"
Nie tylko na krzyżak, ale i na cały wał
Nowy wątek ukaże się wkrótce w dziale "PORADNIKI"
Nie wiem co napisać. Nadaje się na fabryczny plakat w stylu "więcej troski teraz-mniej kłopotów później" (był taki z Bizonem )
Ostatnio było sporo roboty z przodem prasy, to dla oderwania pora skoczyć chwilowo na tył
Nie przedłużając - zabrałem się za igły oraz wahacz. Jedną z igieł przyjąłem jako nową, bo wiadomo jak to w eksploatacji bywa
A skoro jest już wahacz oraz aparaty wiążące, to pora też na włącznik aparatu
Nie został jeszcze zainstalowany na maszynie tak samo jak i aparat wiążący, bo wcześniej chcę zrobić pewien manewr, który jednak wymaga trochę miejsca
Sklejanie takiego modelu jest nie tylko okazją do pogłębienia wiedzy technicznej jak taka maszyna działa, ale też można zgłębić trochę... prawa? W tym konkretnym przypadku chodzi o Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U.2016.2022 t.j.), Załącznik nr 11
A czego dotyczy ten załącznik? TABLICA WYRÓŻNIAJĄCA POJAZD WOLNO PORUSZAJĄCY SIĘ (wymiary w milimetrach)
A skoro są tak ładnie podane wymiary, to żal nie skorzystać...
Mocowanie trójkąta zaprojektowałem w taki sposób, aby możliwe było jego zdjęcie celem otwarcia tylnej pokrywy
Przy okazji działania z tylu dodałem też mocowanie lampy prawej, mocowanie trójkąta oraz osłony igieł.
Całościowo prezentuje się to tak:
Wahacz z igłami póki co jedynie przyłożony na cele wykonania fotki oraz zobaczenia jak to się prezentuje
Sporo elementów jeszcze leży luźno obok maszyny, bo wciąż czeka na montaż czegoś innego... Przy kolejnym modelu muszę lepiej postarać się ogarnąć tę kolejność prowadzenia prac
[...] Nadaje się na fabryczny plakat w stylu "więcej troski teraz-mniej kłopotów później" (był taki z Bizonem
)
Czy mógłbyś podesłać ten plakat o którym wspominasz? Szukam i znaleźć nie mogę, a bardzo mnie zaciekawił
Pamiętam jak jeszcze z SKRu jeździły takie prasy usługowo. I zawsze za tym wahaczem z igłami ciągnęły się sznurki
Coraz więcej detali robi dobrą robotę
Szukam, szukam i też nie mogę znaleźć. W każdym razie: widziałem taki plakat jakieś 10-11 lat temu na świętej pamięci Farmphoto. To był plakat fabrycznego serwisu FMŻ. Przedstawiał Bizona stojącego pod chmurką i przysypanego śniegiem, było tam hasło: "więcej troski teraz, mniej kłopotów później".
Nadeszła w końcu pora zakończyć model i tym samym przedstawić galerię końcową
Co by tu o nim napisać...
Pomysł na zbudowanie konkretnie tej maszyny narodził się blisko rok temu, dalej było zbieranie materiałów, wymiarów, projektowanie na zmianę ze sklejaniem i malowaniem
W efekcie powstało coś takiego:
Póki co stoi oparta na stópce, ale docelowo będzie podczepiona co C-360 (jak się za parę lat owa pojawi ).
A teraz pora na kilka zbliżeń i innych kadrów. Miłego oglądania
A na koniec coś z cyklu "grafik dizajn is maj paszyn"
Dałem z siebie całe 30%
Nie wiem czy ktoś ogląda Złomnika, ale mogę to podsumować tylko parafrazując jego słowa z dzisiejszego filmu: to jest modelarstwo overkill madafaka.
Bardzo przyjemnie ogląda się galerie końcowe takich świetnych modeli !
Ilość detali, i dokładność ich wykonania zwala nóg.
Oby więcej takich maszyn wychodziło spod Twoich rąk to nasz mały modelarski świat będzie się godnie prezentował.
Boże, co za złom. Wielu handlarzy skupuje takie zużyte Z-tki. Może któryś się zainteresuje
Nie wiem czy ktoś ogląda Złomnika, ale mogę to podsumować tylko parafrazując jego słowa z dzisiejszego filmu: to jest modelarstwo overkill madafaka.
Do tej pory jakoś pomijałem ten kanał, ale ze względu na Twój komentarz odszukałem ten konkretny film i obejrzałem... a potem kolejny i kolejny i tak swój wolny czas zamiast z modelami spędziłem na JuTubie
A jeżeli przy tym modelu MODELomierz sięgnął poziomu overkill, to przy Twoim Lexion'ie potrzeba konkretnego przekładnika by się nie przepalił
Boże, co za złom. Wielu handlarzy skupuje takie zużyte Z-tki. Może któryś się zainteresuje
Póki co miałem jedną ofertę za nią "tak do 500 zł", ciekawe czy handlarze daliby więcej
Strony: 1