Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Cześć
Po pytaniu @Klusek o krzyżak w wątku z SIPMĄ postanowiłem dodać krótki poradnik o tym, jak zrobić wał przegubowo-teleskopowy w skali 1:25
W linku poniżej dodałem załącznik z siatką wału
Wał przegubowo-teleskopowy w skali 1:25
Plik przygotowany do wydruku na kartkach papieru z bloku technicznego w formacie A4
A więc krok po kroku
1) Należy wyciąć elementy oznaczone 1a, 1b oraz 1c
Na tym etapie zalecam nie wycinać otworów pod krzyżak - pozostawienie tego na później może znacząco ułatwić sprawę
Do wycinania okrągłych otworów zalecam zaopatrzyć się w sztance biopsyjne - w tym przypadku:
1.0 mm - otwory pod krzyżak
1.5 mm - otwory na środku elementów 1a oraz 1b
2.0 mm - element 1c (krawędź zewnętrzna)
2) Elementy 1a oraz 1b należy punktowo skleić ze sobą nakładając klej jedynie w obszarze zakreślonym kolorem czerwonym:
Wcześniejsze wycięcie otworu pośrodku elementu znacząco ułatwi wyśrodkowanie elementów ze sobą
3) Na tym etapie zaginamy elementy tak, aby ich końcówki w miejscu montażu krzyżaka się licowały
Tak przygotowane elementy możemy skleić ze sobą na całej powierzchni, doklejając po zewnętrznej stronie elementy 1c
Teraz warto krawędzie nasączyć delikatnie klejem CA - usztywni nam ładnie element
4) Teraz trzeba wyciąć otwory (1.0 mm) pod montaż krzyżaka. W tym celu przyda nam się element o grubości 3.5-4.0 mm, który wsuniemy w środek "widłaka" (nazwa wyciągnięta z katalogu części). U mnie świetnie nadała się do tego mata do cięcia. W tak wsuniętym elemencie bez problemu można wyciąć otwór
Analogicznie postępujemy z drugim "widlakiem"
5) Krzyżak to po prostu... sklejony klejem CA drut o średnicy 1.0 mm Istotne jest, aby krawędź drucika była płaska - w tym celu przydadzą się dobre obcinaczki (skos tylko z jednej strony), albo pilnik aby spiłować spiczasty koniec
Ja korzystam z pierwszego rozwiązania.
6) W pierwszym kroku przykładam drut do wydrukowanej formatki, ostrzem zaznaczam miejsce cięcia aby w tym miejscu drut obciąć obcinaczkami.
7) Analogicznie postępuje z ramionami krzyżaka: przykładam -> znaczę -> ucinam
8) Elementy krzyżaka należy ze sobą połączyć - można je zlutować, lub tak jak ja to zrobiłem - skleić klejem CA
Dla pewności po zaschnięciu kleju z jednej strony zalecam obrócić element i analogicznie zrobić z drugiej.
9) Na gotowym krzyżaku montujemy "widlaki"
10) Doklejamy elementy 2/3/4, jako część wału wchodzącą w element 3 użyłem dociętego drutu o średnicy 1.5 mm wklejony w element nr 4.
Malujemy najlepiej każdy element z osobna i cieszymy się gotowym wałem przegubowo-teleskopowym
Aby dodatkowo uszczegółowić model w elementach 2a wyciąłem białe pole i w to miejsce wkleiłem kawałek pojedynczego przewodu z izolacją ze skrętki internetowej 2x2x0.8 jako blokadę Sam drucik delikatnie z jednej strony wysunąłem jako trzpień zatrzasku
Jeżeli macie jakieś uwagi do opracowania, coś jest niejasne albo wychwycicie błąd - dajcie znać, postaram się poprawić
Ostatnio edytowany przez AdamPGR (2022-11-06 18:58:43)
Nie ma że "się nie da", no chyba że się nie da, to się wtedy nie da
Pięknie!
Teraz czas przejść do działania
" Robię wszystko co tam idzie, no. "
Strony: 1