Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Cześć
Dla oderwania od budowy prasy postanowiłem sobie zaprojektować i skleić jakiś model prostej maszyny, no i padło na brony.
A że jest to prosta maszynka postanowiłem sprawdzić swoje siły w opracowaniu modelu pod ewentualne wydanie
Padło na dwa typy bron: U-211/2 i U-212/2 Autorski projekt okładki poniżej
Model testowy skleił kolega @Klusek, którym pochwalił się w swoim wątku (http://www.agromodelowe.4ra.pl/viewtopi … d=338#p338) Za podjęcie próby sklejenia i recenzję opracowania bardzo dziękuję
Ale wypadałoby abym też skleił to, co wymyśliłem
Zacznę od prezentacji opracowania:
Spora ilość elementów, co nie?
Dla U-211/2 jest to około 1/4 formatu A4, dla U-212/2 to 1/2 A4
Jako pierwsze zostały sklejone ramy obu modeli
Dalej przyszedł czas na wykonanie pól bron... Tu mam mieszane uczucia, bo z jednej strony fajnie się sklejało ze sobą płaskowniki, ale docinanie i przyklejanie zębów było bardzo nużące...
Aby utrzymać kształt pola ponakłuwałem płaskowniki w miejscach przewidzianych na kły i śruby, a pierwszą warstwę przymocowałem do wzoru za pośrednictwem pasków taśmy malarskiej Płaskowniki z "uszami" formowałem przed przyklejeniem.
Po sklejeniu płaskowników poprzycinałem ze szpilek zęby, które następnie razem ze śrubkami poprzyklejałem
Na tym etapie stwierdziłem, że mam już dosyć robienia tych pol bron na ten rok, więc 5-polowa została odstawiona na przyszłość jako kolejny model-przerywnik, a zająłem się tylko 3-polową
Mając ramę i pola, zacząłem kręcić ogniwa łańcuszków:
Mając wszystkie elementy ramę i pola pomalowałem czarną farbą podkładową, a łańcuszki farbą "efekt chromu"
Uwydatnione farbą nierówności na ramie zeszlifowałem i zabrałem się za malowanie właściwym kolorkiem
Ramę pomalowałem w kolor czerwony (tak go określa vallejo, dla mnie to był bardziej jakiś bordowy odcień). Kolor wyszedł mi dosyć intensywny i błyszczący, co mi się do końca nie podobało... Dodałem za to nowym sposobem tabliczkę znamionową, która nawet mi się spodobała
Pola postanowiłem zrobić w 2 kolorach - zmęczone życiem oraz trochę nowsze
Po pomalowaniu wyglądały tak:
Chciałem je ulepszyć dodając ubrudzenia z błota, ale wyszła mi chu*** z grzybnią...
Zostawiłem model, wyłączyłem światło i wkurzony odszedłem od biurka...
Za godzinę wróciłem drapać to "błoto" by pomalować na nowo
Oczyszczone brony przemalowałem, na pordzewiałych dodałem jeszcze z góry przebicia starej farby, a na "nowych" tylko kilka obić Ramę od góry podrdzewiłem oraz natarłem jaśniejszym odcieniem tej czerwieni
Teraz można było iść spać ze spokojem w głowie
Dzisiaj rano pozakładałem łańcuszki, pospinałem wszystko i wyszedłem na balkon porobić zdjęcia w dobrym świetle
A brona 5-polowa zostanie skończona w przyszłości
Nie ma że "się nie da", no chyba że się nie da, to się wtedy nie da
W sumie byłaby to dobra rozgrzewka przed dwoma nagarniaczami które mnie czekają
"Nieważne, czy się zgadza... Ważne, że skomplikowanie wygląda!"
Cała przyjemność po mojej stronie
Aczkolwiek ubyło trochę miejsca na półce w szafce z modelami
" Robię wszystko co tam idzie, no. "
Dobrze wyszła.
Będziesz ją wydawał?
[...]
Będziesz ją wydawał?
Chciałbym, ale raczej nie samodzielnie - jest to zbyt mały model Może jako jakaś paczka kilku maszyn
Nie ma że "się nie da", no chyba że się nie da, to się wtedy nie da
Strony: 1