Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jak niektórym wiadomo kilka moich modeli posiada koła "toczone" z drewna. Toczone to dość odważne słowo, pokwapilbym się bardziej o określenie szlifowane.
Docierały do mnie pytania jak to zrobić?
Postanowiłem podzielić się tą archaiczną technologią przy okazji tworzenia kół do kolejnego projektu.
Zaczynamy?
Na samym początku trzeba przeliczyć jakiej średnicy i szerokości potrzebujemy koła. Gdy otrzymamy już odpowiednie wymiary możemy się zabrać za robotę.
W moim przypadku potrzebowałem kół o szerokości 13mm oraz 7mm. Do tego użyłem cienkich na 5mm deseczek sosnowych sklejonych na wymiar 10 oraz 15mm.
Kolejnie wyznaczyłem cyrklem okręgi o średnicy jaką wcześniej sobie obliczyłem.
Do wstępnego wycięcia idealnie przydają się otwornice do drewna bądź metalu. Należy jednak wybrać taką o średnicy nieco większej niż ta jaka jest nam potrzebna.
Takimi narzędziami wycinam ze sklejonych deseczek koła. Otwór centralny w moim przypadku wyszedł fi6, co bardzo mi odpowiadało.
Tak wyglądają surowe krążki przed dalszą obróbką.
Czas na przygotowanie szlifierki wraz z tarczą rzepową do krążków ściernych. Mocuje ją zwykłą bezbarwną taśmą do kawałka deski która poniewierała się gdzieś w warsztacie. Kolejnie deskę przykręcam do blatu roboczego stołu. Ważnym i przydatnym gadżetem jest to, żeby szlifierka kątowa miała regulacje obrotów. Ja szlifuje koła na minimum.
Następnie mocuje krążki. Dwie podkładki, nakrętka i śruba "szóstka". Skręcam krążek i mocuje go w wiertarce. Następnie włączam szlifierkę i zaczynam. Najpierw prosto szlifuje aby uzyskać krążek średnicy jaka jest mi potrzebna (otwornicą wyciąłem koło większe, z lekkim naddatkiem). Potem szlifuje najpierw jedną a potem drugą krawędź krążka zaokrąglając go na kształt opony. Ostatecznie wygładzam lekko trzymając papier ścierny w ręku.
Ostatnim etapem jest wywiercenie otworu na felgę i sfazowanie wewnętrznych krawędzi (o ile jest to potrzebne)
Jak narazie byłoby to na tyle.
Tak uzyskane krążki musze teraz okleić bieżnikiem, wkleić felgę i odpowiednio pomalować
" Robię wszystko co tam idzie, no. "
Mogłem wrzucić je na wagę w takim surowym stanie. Nie przemyślałem tego.
Ale na pewno po wykonaniu protektora i pomalowaniu sprawdzę jaki mają ciężar
" Robię wszystko co tam idzie, no. "
Strony: 1