Całkowicie nowe forum AGROMODELOWE

Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witamy na stronie poświęconej modelom rolniczym!!!
Zapoznałeś/aś się już z regulaminem? Jeśli nie kliknij TUTAJ
MODELE ROLNICZE

#1 2023-01-25 20:31:49

Klusek
Użytkownik
Liczba postów: 85
AndroidChrome 109.0.0.0

Przepis na koła

Jak niektórym wiadomo kilka moich modeli posiada koła "toczone" z drewna. Toczone to dość odważne słowo, pokwapilbym się bardziej o określenie szlifowane.
Docierały do mnie pytania jak to zrobić? 
Postanowiłem podzielić się tą archaiczną technologią przy okazji tworzenia kół do kolejnego projektu.
Zaczynamy?

Na samym początku trzeba przeliczyć jakiej średnicy i szerokości potrzebujemy koła. Gdy otrzymamy już odpowiednie wymiary możemy się zabrać za robotę.
W moim przypadku potrzebowałem kół o szerokości 13mm oraz 7mm. Do tego użyłem cienkich na 5mm deseczek sosnowych sklejonych na wymiar 10 oraz 15mm.
3656ceb55c58fb5am.jpg   2b12637a1d68aa3cm.jpg

Kolejnie wyznaczyłem cyrklem okręgi o średnicy jaką wcześniej sobie obliczyłem.
605d84e1c2adf895m.jpg

Do wstępnego wycięcia idealnie przydają się otwornice do drewna bądź metalu.  Należy jednak wybrać taką o średnicy nieco większej niż ta jaka jest nam potrzebna.
d16c4e389b4c8a3dm.jpg

Takimi narzędziami wycinam ze sklejonych deseczek koła. Otwór centralny w moim przypadku wyszedł fi6, co bardzo mi odpowiadało.
Tak wyglądają surowe krążki przed dalszą obróbką.
b3ec832813b1a32am.jpg

Czas na przygotowanie szlifierki wraz z tarczą rzepową do krążków ściernych. Mocuje ją zwykłą bezbarwną taśmą do kawałka deski która poniewierała się gdzieś w warsztacie. Kolejnie deskę przykręcam do blatu roboczego stołu. Ważnym i przydatnym gadżetem jest to, żeby szlifierka kątowa miała regulacje obrotów. Ja szlifuje koła na minimum.
9f0b24ae44a18c57m.jpg

Następnie mocuje krążki. Dwie podkładki, nakrętka i śruba "szóstka". Skręcam krążek i mocuje go w wiertarce. Następnie włączam szlifierkę i zaczynam. Najpierw prosto szlifuje aby uzyskać krążek średnicy jaka jest mi potrzebna (otwornicą wyciąłem koło większe, z lekkim naddatkiem). Potem szlifuje najpierw jedną a potem drugą krawędź krążka zaokrąglając go na kształt opony. Ostatecznie wygładzam lekko trzymając papier ścierny w ręku.
581602ffd2e15291m.jpg   bd3102eff8f4627bm.jpg   2bdb2245b72fea69m.jpg

Ostatnim etapem jest wywiercenie otworu na felgę i sfazowanie wewnętrznych krawędzi (o ile jest to potrzebne)
a3e6c9b3b7e7188bm.jpg

Jak narazie byłoby to na tyle.
Tak uzyskane krążki musze teraz okleić bieżnikiem, wkleić felgę i odpowiednio pomalować

" Robię wszystko co tam idzie, no. "

#2 2023-01-29 11:07:03

AdamPGR
Użytkownik
Liczba postów: 123
WindowsFirefox 109.0

Odp: Przepis na koła

Modelu z takimi kołami na pewno wiatr nie porwie  [dblpt]good[dblpt]

Nie ma że "się nie da", no chyba że się nie da, to się wtedy nie da [dblpt]D

#3 2023-01-30 11:15:22

Klusek
Użytkownik
Liczba postów: 85
AndroidChrome 109.0.0.0

Odp: Przepis na koła

Mogłem wrzucić je na wagę w takim surowym stanie. Nie przemyślałem tego.

Ale na pewno po wykonaniu protektora i pomalowaniu sprawdzę jaki mają ciężar  [dblpt]D

" Robię wszystko co tam idzie, no. "

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
kolce na ptaki | Kursy projektowania wnętrz Kurs 3ds Max dla początkujących Aranżacja wnętrz Kursy | https://www.przeprowadzkinortrans.pl/ | Przyjdź już dziś naprawa komputerów serwis komputerowy serwis laptopów Ursus nszybkie naprawy laptopów z gwarancją. Naprawa laptopów ursus. Naprawa komputerów ursus