Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Cześć!
Dzisiaj nie w temacie modeli, ale za to w klimacie dawnego rolnictwa
Podczas tegorocznego urlopu wyjechałem za południową granicę naszego kraju, przy okazji odwiedzając kilka ciekawych miejsc w aspekcie historii rolnictwa W kolejnych postach postaram się przybliżyć odwiedzone miejsca, a jako pierwsze przedstawiam Wam:
Národní zemědělské muzeum, Praha
(Narodowe Muzeum Rolnictwa, Praga)
Już przed wejściem do muzeum witają nas dwa zabytkowe ciągniki, dzięki czemu nawet nie wiedząc co oznacza czeskie słowo "zemědělské" jednoznacznie wiemy z jaką tematyką w tym muzeum będziemy mieć do czynienia
Jest to główny oddział Narodowego Muzeum Rolnictwa Czech obejmujący swoją tematyką wszystkie wątki związane z rolnictwem: mechanizacja rolnictwa, produkcja żywności, czy myślistwo oraz rybołówstwo. Pozostałe oddziały muzeum przedstawiają bardziej wyspecjalizowane wystawy.
Garść szybkich informacji:
NZM (Národní zemědělské muzeum) w Pradze otwarte jest przez cały rok od wtorku do niedzieli w godzinach 9:00–17:00.
Normalny bilet wstępu kosztuje 200 CZK (~37,00 zł), bilet dla uczniów/studentów powyżej 18 lat oraz seniorów powyżej 65 lat to koszt 100 CZK (~18,50 zł), młodzież do lat 18 ma wstęp darmowy.
Powyższe informację warto zawsze zweryfikować bezpośrednio na stronie internetowej muzeum: https://www.nzm.cz/
W bezpośrednim sąsiedztwie NZM znajduje się również NTM (Národní technické muzeum - Narodowe Muzeum Techniki).
Lokalizacja NZM: https://goo.gl/maps/Kxi7KMgxs1ZZCr6A8
Wracając do zwiedzania muzeum:
Po zakupie biletu kierujemy się do pierwszej sali z ekspozycją o nazwie "Jede traktor". Znajdują się tam zabytkowe ciągniki rolnicze, czy czym na dwóch (specjalnie oznaczone) jest możliwość wykonania sobie zdjęcia na stanowisku operatora
Poza ciągnikami na sali znajduje się kilka maszyn rolniczych oraz inne ekspozycje.
Dodatkowo zostały przewidziane atrakcje dla najmłodszych w postaci rozrysowanej na podłodze wokół eksponatów trasy do pokonania zabawkowym ciągnikiem na pedały, czy kilka stanowisk komputerowych z grą Farming Simulator
Kolejne sale wystawowe dotyczą tematycznie produkcji żywności, rybołówstwa, myślistwa, historii mechanizacji rolnictwa oraz istoty wody w środowisku, a na dachu budynku znajduje się dodatkowo żywa wystawa roślin (tej niestety ze względu na ulewny deszcz podczas zwiedzania nie mogłem odwiedzić). Wymienione wystawy są nastawione przede wszystkim na młodzież - są interaktywne oraz... w języku czeskim, co w dużym stopniu dyskwalifikowało mnie z możliwości skorzystania z nich Ale domyślam się że dla Czechów odwiedzających to miejsce (zwłaszcza z dziećmi) są świetną atrakcją
Ja skupię się jeszcze na wystawie "Zemědělství" (PL: Rolnictwo). Na wystawie tej obejrzeć można zarówno dawne maszyny rolnicze...
...modele maszyn rolniczych (oraz makiety)...
...a także oś czasu z grafikami przedstawiającymi rozwój rolnictwa .
Na koniec zwiedzania można odwiedzić "Malý selský dvorek" (PL: Małe podwórko w gospodarstwie) - jest to dostępna za darmo część muzeum na terenie którego znajduje się hodowla małych zwierząt gospodarskich oraz kilka eksponatów jak wozy konne czy Zetor 2011
W mojej ocenie muzeum to wypadło najsłabiej z tych, które chciałbym Wam opisać (ale nie oznacza że było ono złe, po prostu w kolejnych było lepiej ), patrząc z perspektywy obcokrajowca nieznającego języka i niepodróżującego z dziećmi
Po prostu nie byłem w grupie docelowej, do której skierowany jest ten obiekt
Mimo wszystko polecam odwiedzić to miejsce wszystkim miłośnikom starych ciągników gdy będziecie w stolicy Czech
Dajcie znać czy interesują Was takie relacje Jeżeli tak, to mogę zapowiedzieć że w kolejnym muzeum będzie więcej ciągników (i nie tylko ciągników)
Nie ma że "się nie da", no chyba że się nie da, to się wtedy nie da
Cześć!
W nawiązaniu do poprzedniego posta dziś chciałbym Wam przedstawić:
Muzeum zemědělské techniky – Čáslav
(Muzeum Techniki Rolniczej - Čáslav)
Wejście do muzeum nie jest tak okazałe jak w przypadku gmachu w Pradze, na wejściu nie witają nas zabytkowe ciągniki...
...jednak jeszcze przed bramą muzeum zmierzając w kierunku parkingu od strony głównej drogi już mamy okazję zobaczyć ciekawe eksponaty
Tak jak opisywałem w wątku dotyczącym muzeum w Pradze - czeskie Narodowe muzeum rolnictwa posiada kilka tematycznych oddziałów:
W przypadku muzeum położonego na obrzeżach miasta Čáslav tematem przewodnim jest technika rolnicza i można w nim obejrzeć sporo maszyn rolniczych (nie tylko ciągników).
Ale aby zachować spójność w opisach odwiedzonych muzeów:
Garść szybkich informacji:
Muzeum zemědělské techniky – Čáslav otwarte jest od kwietnia do października, przy czym:
kwiecień - w soboty i niedziele oraz w święta w godzinach 9:00–17:00,
maj-wrzesień - od wtorku do niedzieli oraz w święta w godzinach 9:00–17:00,
październik - w soboty i niedziele oraz w święta w godzinach 9:00–17:00.
Normalny bilet wstępu kosztuje 120 CZK (~22,25 zł), bilet dla uczniów/studentów powyżej 18 lat oraz seniorów powyżej 65 lat to koszt 80 CZK (~14,85 zł), młodzież do lat 18 ma wstęp darmowy.
Powyższe informację warto zawsze zweryfikować bezpośrednio na stronie internetowej muzeum:
https://www.nzm.cz/muzeum-zemedelske-techniky-caslav
Lokalizacja NZM: https://goo.gl/maps/nrFgsQ3M5CubxuiSA
Po wejściu na teren muzeum i zakupie biletu ruszamy na zwiedzanie
Obsługa chętnie kieruje zwiedzających aby nie pominąć żadnej z hal z eksponatami Zacznijmy od mapki
Hale zwiedzamy w kolejności:
K - mikrociągniki
L - ciągniki zagraniczne
O - wozy konne
N - ciągniki krajowe
M - kombajny
B - silniki stacjonarne oraz inne maszyny
A - "Dřinu strojům? Dřinu strojům!" - nazwa ze strony muzeum
...możemy zapoznać się z dość dużą kolekcją mikrociągników oraz maszyn do nich przeznaczonych
W hali L czekają na nas ciągniki zagraniczne
Delikatnie się zawiodłem nie znajdując tu ani jednego URSUSa Ale za to było dużo innych ciekawych eksponatów
Hala O z wozami konnymi była w moim odbiorze dosyć pusta, jakby brakowało części ekspozycji...
Za to w hali N znów pojawia się ścisk Pora na ciągniki krajowe Czech (i Czechosłowacji)
Lewa strona przeważająco zielona to ŠKODY oraz inne, starsze konstrukcje.
Na samym końcu hali znajdują się dwie lokomobile.
Prawa strona hali, głównie niebieska, to oczywiście ZETORy (z wyjątkami)
Wchodząc do kolejnej hali - M - mamy do czynienia z wagą ciężką
Znajdziemy tutaj nie tylko kombajny, ale także kilka innych maszyn
W hali B znajduje się kilka pomieszczeń zawierających między innymi młocarnie i maszynę parową...
Pozostała nam do zwiedzenia hala A - hala inna niż pozostałe, ponieważ większość obiektów można obejść dookoła, pod niektóre nawet wejść oraz na wszystko spojrzeć z góry
W bocznych pomieszczeniach tej hali można obejrzeć również modele oraz plakaty edukacyjne.
Znajduje się tutaj również ciekawa rzeźba przywołująca na myśl kultowy cytat z filmu "Chłopaki nie płaczą"
I tutaj kończy się wycieczka po Muzeum zemědělské techniky – Čáslav.
Czy to muzeum było ciekawsze niż muzeum w Pradze? Moim zdaniem tak, bo było więcej maszyn Minusem dla mnie było to, że maszyny stoły jedna przy drugiej w dużym ścisku (poza halą A), wygrodzone, przez co nie było możliwości obejścia i obejrzenia ich z każdej strony
Ale pewnie gdyby była taka możliwość byłby to większy problem utrzymać tak dużą kolekcję w dobrym stanie
Tymczasem ja odjeżdżam w kierunku kolejnego tematu opisującego zagraniczne muzeum (i nie będzie to muzeum w Czechach)
*powyższe zdjęcie na ciągniku nie tylko za zgodą, ale i za zachętą obsługi muzeum
Cześć!
Kontynuując wyprawę po zagranicznych muzeach dzisiaj udamy się do Austrii
Landtechnik-Museum Burgenland – Sankt Michael im Burgenland
(Muzeum Inżynierii Rolniczej Burgenland – Sankt Michael im Burgenland)
Muzeum (jak i samo miasteczko Sankt Michael) znajduje się poza głównymi trasami, trzeba trochę zboczyć z drogi, ale jest to bardzo dobre miejsce aby rozprostować nogi podczas podróży, a przy okazji obejrzeć ciekawe eksponaty techniki rolniczej.
Przed terenem muzeum znajduje się spory parking, na którym bez problemu można zostawić auto i ruszyć zwiedzać
Przed samym wejściem do muzeum znajduje się drugi, równie duży jak parking plac, który przypuszczam służy do organizacji imprez tematycznych na terenie placówki, a na placu tym znajdują się już pierwsze eksponaty: DUTRA oraz Porsche które chciało zostać Ostrówkiem
Ale należy dopełnić formalności :
Landtechnik-Museum otwarte jest od 1 maja do 31 października codziennie w godzinach 9:00-12:00 oraz 13:00-17:00.
Bilety wstępu kosztują:
Dorośli - 7,00 €
Emeryci/renciści - 6,50 €
Służba cywilna i wojskowa - 5,00 €
Osoby niepełnosprawne - 4,50 €
Uczniowie i studenci (od 19 do 25 lat) - 4,50 €
Bilet rodzinny łączony (rodzice plus dzieci do 18 lat) bez wycieczki 16,00 €
Obowiązują także zniżki grupowe.
Powyższe informacje można (a przed wyjazdem wręcz należy) sprawdzić na stronie internetowej muzeum:
http://p377005.typo3server.info/index.php?id=2
Po zakupie biletu wchodzimy na główną halę muzeum, a tam od progu wita nas widok wielu ciągników ustawionych jeden przy drugim
Ale po kolei Eksponaty są utrzymane w bardzo dobrym stanie (choćby wizualnym), przy każdym znajduje się prosta, czytelna tabliczka informacyjna, a przy oglądaniu eksponatów warto zwracać uwagę na szczegóły (np. logo ciągnika Fordson Major
). A teraz pierwsza część fotek
Po przejściu pierwszej alejki między ciągnikami trafiamy do drugiej hali, na której znajdują się kombajny, a wśród nich nawet takie dziwnie znajome
Czy tylko ja tutaj widzę Z020? Dla rozwiania wątpliwości tabliczka sprzed eksponatu oraz jeszcze jedna fotka z innej strony
W pomieszczeniu obok hali z kombajnami znajduje się wystawa silników stacjonarnych
Wracając na główną halę można rzucić okiem na wystawę z innej perspektywy....
...oraz trafić na kombajn bo buraków
Zwiedzając dalej trafiamy na małą salkę z modelami (różnymi) Moją uwagę najbardziej przykuła diorama z przedstawieniem orki z wykorzystaniem dwóch lokomobil
Przechodząc do kolejnych pomieszczeń trafiamy na kilka małych ciągników
A w kolejnym pomieszczeniu urządzono wystawę przedmiotów codziennego użytku
Kolejna hala to już wystawa różnorakich maszyn i sprzętów
Na końcu pierwszej alejki tej hali trafiamy do pomieszczenia, w którym znajduje się warsztat Moim zdaniem bardzo ciekawa ekspozycja
Wracając drugą alejką do hali głównej trafiamy na kolejne narzędzia - eksponaty:
A gdy już wrócimy na halę główną trafiamy do krainy Porsche
Poza ciągnikami na hali głównej warto zwracać uwagę na ściany, na których to także znajdują się ciekawe eksponaty
I to by było wszyst... a nie, są jeszcze kolejne drzwi A za nimi kolejna hala
A z tej hali przejście do kolejnego pomieszczenia
I tutaj dopiero jest koniec wystaw w Landtechnik-Museum.
Zestawiając odwiedzone przeze mnie zagraniczne muzea rolnictwa od najciekawszych lista ta wyglądałaby następująco:
1. ...
2. Muzeum zemědělské techniky – Čáslav
2. Landtechnik-Museum Burgenland – Sankt Michael im Burgenland
4. Národní zemědělské muzeum - Praha
I nie, nie ma błędu w powyższej liście Pozycję "1."- najciekawsze - przedstawię Wam w kolejnym wątku, a podwójnie występująca pozycja 2. wynika z równorzędnej oceny obiektów i ciężko mi wskazać które z nich było ciekawsze
A z Austrii kieruję się już w kierunku Polski, po drodze odwiedzając jeszcze jedno muzeum
Strony: 1