Całkowicie nowe forum AGROMODELOWE

Forum zrzeszające miłosników miniatur maszyn rolniczych

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witamy na stronie poświęconej modelom rolniczym!!!
Zapoznałeś/aś się już z regulaminem? Jeśli nie kliknij TUTAJ
MODELE ROLNICZE

#1 2021-08-14 12:12:14

Claas
Administrator
Liczba postów: 133
WindowsFirefox 91.0

Jak zrobić koło by Claas

Przedstawię moja technikę robienia kół zapożyczoną głównie z wydawnictwa Modelik oraz obserwacji innych użytkowników. Opis dotyczy jednej pary kół. Mi zwykle zajmuje to od 2 do 3 dni.
Punkty pogrubione są etapami podstawowymi.
1. Na tekturze 0,5mm rysujemy 8 kół wraz z wnętrzem o pożądanych wymiarach. Czynność najlepiej wykonać za pomocą cyrkla.
2. Kółka wycinamy zaczynając od wnętrza koła, następnie wycinamy koło z całej tektury. Koła dzielimy na dwie grupy po równo.
3. Koła z jednej grupy staramy się wygiąć za pomocą palców, tak aby stały się wypukłe.
4. Sklejamy koła przetworzone (z jednej grupy) z kołami z grupy nieprzetworzonej (drugiej grupy) .
5. Pasek o szerokości bieżnika i długości przekraczającej średnicę koła razy 3,14 (obwód koła) oklejamy najpierw brzegiem na jednym kole. Wewnętrzną stronę paska z drugiej strony pokrywamy klejem, a następnie wsuwamy drugie koło tak by otrzymać walec.
6. pasek o szerokości bieżnika, ale krótszy od poprzedniego (będzie stanowił wnętrze felgi) zwijamy w rulon tak aby zmieścił się we wnętrze koła, które trzeba posmarować klejem. Wsuwamy rulon w koło, a następnie rozwijamy go tak, aby obiegł całe wnętrze.
7. Pasek węższy od poprzedniego, ale o podobnej długości także wklejamy we wnętrze koła tak, aby znajdował się po środku.
8. Wnętrze felgi:
a. Pełne. Na tekturze 0,5mm lub więcej rysujemy 2 kółka o średnicy wnętrza koła, które będzie stanowiło felgę. W kółkach centralnie wykonujemy otwór, przez który będzie przechodziła oś koła (jeżeli koła będą mocowane do modelu na stałe otworów nie trzeba wykonywać). Przymierz, czy kółko pasuje do koła oraz zaznacz, jak głęboko powinno znajdować się kółko w kole. Pokryj klejem wnętrze koła lub krawędź kółka, a następnie wsuń w siebie kółko z kołem na odpowiednią głębokość.
b. Gwiazda. Na tekturze 0,5mm lub więcej rysujemy 2 kółka o średnicy wnętrza koła, które będzie stanowiło felgę. Na kółkach zaznaczamy miejsca, które będą stanowiły ramiona gwiazdy, następnie między sąsiednimi ramionami przeprowadzamy łuki. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można centralnie wykonać otwór. ). Przymierz, czy gwiazda pasuje do koła oraz zaznacz, jak głęboko powinna znajdować się gwiazda w kole. Można też wykonać uchwyty, które trzymają gwiazdę. Można je wykonać z pasków o szerokości 1-3mm zwiniętych w małe ruloniki. Pokryj klejem zewnętrzne części gwiazdy, a następnie wsuń w siebie gwiazdę z kołem na odpowiednią głębokość. Zamontuj uchwyty.
9. Bieżnik:
a. Napędowy. Małe paski wycięte z tektury 0,5-1mm oklej dookoła koła w kształt choinki. Następnie odetnij wystające kawałki. Poprzyklejaj takie same paski po bokach kół, następnie odetnij wystające kawałki
b. Zwykły. Przygotowujemy 3-4paski papieru o szerokości ok.1mm i długości równej obwodowi koła. Następnie oklejamy koło paskami. Pamiętaj! Na kołach powinna znajdować się ta sama ilość pasków.

skanuj0001ncnl.jpg

10. Pomaluj oponę oraz felgę.
11. Przygotuj cztery kółka, którego wnętrze będzie równe średnicy felgi, a całkowita średnica będzie większa o 1,5-4mm.pomaluj je w kolorze felgi. Przyklej kółko po z każdego boku koła.

skanuj0002wfwz.jpg

Mam nadzieję, że ten wyczerpujący artykuł pomoże wam w wielu trudnych do wykonania elementach.

Pozdrawiam
@Claas

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB